| Potrawa: Zrazy z jelenia zawijane |  |
| Składniki: 600 g combra 2 szklanki mleka 100 g suszonych śliwek 100 g starte-go żółtego sera 50 g wędzonego boczku sól pieprz ćwierć łyżeczki rozmarynu 1 łyżka soku z cytryny pół szklanki gęstej śmietany szczypta cukru łyżeczka mąki 2 łyżki tartego chrzanu 1 kromka razowego suchego chleba tłuszcz do smażenia.
| Sposób przygotowania: Wyżyłowane mięso zalać mlekiem, wynieść na noc w chłodne miejsce. Po osuszeniu pokroić w plastry, lekko zbić tłuczkiem. Śliwki namoczyć na noc, zagotować, wydrylować, pokroić w paseczki. Mięso skropić cytryną, posypać solą, pieprzem, rozmarynem. Ułożyć zrazy jeden za drugim, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Boczek pokroić w drobną kostkę.
Na każdym płacie mięsa ułożyć pokrojone śliwki, boczek, posypać startym serem, zwinąć, obwiązać nitką, oprószyć mąką, obsmażyć na gorącym tłuszczu. Przełożyć do rondla, skropić wodą, dusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać chrzan, starty chleb, śmietanę, doprawić do smaku sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Delikatnie wymieszać, dusić jeszcze 15 minut. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|