| Potrawa: Bażant na ostro | |
| Składniki: 1 bażant 5 dog tłuszczu do smażenia 15 dog wędzonego boczku lub słoniny wędzonej 1-2 łyżeczki papryki mielonej (słodkiej i ostrej) sól pieprz 2-3 ząbki czosnku. Zaprawa ziołowa: kminek majeranek 2-3 ziarna ja-łowca 1-2 szt. ziela angielskiego 1 liść laurowy; razem około 1 5=2 łyżeczki przypraw.
| Sposób przygotowania: Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody. Zioła przeznaczone na zaprawę zmiażdżyć w moździerzu, dobrze nimi natrzeć tuszkę i zawinąć ściśle w papier pergaminowy, włożyć do chłodnego miejsca (do +7°C) na 1 dzień. Następnie bażanta wypłukać, wytrzeć ściereczką. Tuszkę natrzeć solą i roztartym czosnkiem (pieprzem wówczas, kiedy nie będzie dodawana ostra papryka mielona) i pozostawić na 1-2 godziny. Bażanta obłożyć plasterkami boczku lub słoniny, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem. Piec, skrapiając wodą, później wytworzonym sosem | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|