| Potrawa: Jajka faszerowane pieczenia z dzika |  |
| Składniki: Składniki: 6-8 jajek 25 dag pieczeni z dzika 1 łyżka drobno pokrajanego szczypiorku sól pieprz majonez zielona sałata i pietruszka papryka marynowana do przybrania świeży ogórek.
| Sposób przygotowania: Jajka umyć, ugotować na twardo (do wody dodać pół łyżeczki soli, wówczas skorupki nie popękają), ochłodzić w zimnej wodze, obrać ze skorupek, przeciąć wzdłuż na połówki, wyjąć żółtka.
Do miseczki włożyć kilka łyżek majonezu, żółtka, pieczeń pokrajaną w drobną kostkę, szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem. utrzeć na jednolitą masę. Uzyskaną masą napełnić połówki białek, nadając im kształt całego białka. Na półmisku ułożyć listki sałaty, na sałacie ułożyć jajka faszerowane (białkiem do dołu), oblać majonezem, udekorować gałązkami zielonej pie-truszki, paskami papryki i plasterkami ogórka.
Jajka faszerowane można zamiast majonezem oblać dobrą, gęstą śmietaną wymieszaną z I łyżką tartego chrzanu, solą, cukrem i pieprzem. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|