| Potrawa: Filety z jelenia |  |
| Składniki: 600 g combra 100 g wędzonego boczku sól pieprz sok z 1 cytryny 150 g masła 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 szklanka mleka.
| Sposób przygotowania: Wyżyłowaną i umytą polędwicę zalać mlekiem, zostawić na noc. Po osuszeniu pokroić w plastry, naszpikować boczkiem, skropić sokiem z cytryny, solą, pieprzem.
Ułożyć filety jeden na drugim, wstawić na kilka godzin do lodówki. Na kwadrans przed podaniem ułożyć je na stopionym w brytfannie tłuszczu, przykryć tłustym papierem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika na 10-15 minut. Przełożyć na ogrzany półmisek. Na każ-dym filecie położyć kawałek masła szczypiorkowego. Osobno w sosjerce podać sos rumiany. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|