| Potrawa: Gulasz z jelenia |  |
| Składniki: 500 g mięsa (chude okrawki) 1 cebula 100 g słoniny 1 szklanka rosołu pół łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku sól 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mąki sok z 1 cytryny.
| Sposób przygotowania: Odżyłowane i umyte mięso pokroić w kostkę, ułożyć w głębokim talerzu, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, kminkiem, papryką, odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Drobno pokrojoną słoninę stopić w rondlu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, usmażyć na złoty kolor. Dodać mięso i stale mieszając smażyć na silnym ogniu ok. 5 minut. Zmniejszyć płomień, wlać rosół i dusić na niewielkim ogniu ok. 45 minut.
Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem i razem z majerankiem i roztartym czosnkiem dodać do gulaszu. Dokładnie wymieszać i dusić razem jeszcze kilka minut. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|