| Potrawa: Zrazy z sarny firmowe |  |
| Składniki: 50 dag udźca bez kości lub combra marynata do mięsa 2 dag mąki tłuszcz 20 dag pieczarek 5 dag zmielonej papryki konserwowej o I/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina; sól pieprz i cukier do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin. Następnie rzęso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać w plastry grubości 1 cm (po dwa na porcję) i rozklepać tłuczkiem zwilżonym woda Zrazy formować ręką i nożem nadając im kształt owalna. Potem posypać przyprawami i oprószyć mąką, usmaży Pieczarki oczyścić, opłukać, po-krajać w paseczki, usmażyć, połączyć z papryką i winem, obłożyć zrazy, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ryżem, zasmażanym szpinakiem i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|