| Potrawa: Zrazy z sarny z pieczarkami |  |
| Składniki: 50 dag udźca bez kości lub combra marynata do mięsa 8 dag słoniny 2 dag mąki tłuszcz 40 dag pieczarek I/2 szklanki śmietany 2 jajka; sól pieprz i przyprawa do zup do smak
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin. Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać na porcje (po dwa plasterki zrazy rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem nadając im kształt owalna. Potem naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i oprószyć mąką, usmaży Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, połączyć ze śmietaną i jajkami oraz przyprawami, zalać zrazy i zapiec Podawać z ryżem i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|