| Potrawa: Zrazy zawijane z pieczarkami po admiralsku |  |
| Składniki: 50 dag udźca bez kości lub combra 3 dag suszonych grzybów 5 dag szynki wędzonej 4 dag migdałów 4 dag mąki tłuszcz 10 dag cebuli 3/4 szklanki śmietany natka pietruszki; sól pieprz i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, pokrajać w cienkie szerokie plastry, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą i posypać przyprawami Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokrajać w paseczki razem z szynk Migdały sparzyć, obrać ze skórki, połączyć z grzybami i szynką, rozłożyć na przygotowanym mięsie, zawinąć w ruloniki, obwiązać nitką lub spiąć szpadkami, oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką i doprawi Przed podaniem posypać posiekaną natkę Podawać z ziemniakami, pomidorami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|