| Potrawa: Zrazy zawijane z sarny po myśliwsku |  |
| Składniki: 50 dag udźca bez kości lub combra 2 łyżki musztardy 4 plastry boczku wędzone-go 10 dag ogórków konserwowych 2 dag rodzynków 3 dag chrzanu tartego 4 dag mąki tłuszcz 10 dag cebuli 3/4 szklanki śmietany 2 dag koncentratu pomidorowego; sól pieprz majeranek papryka mielona i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, pokrajać w cienkie szerokie plastry, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, posypać przyprawami, posmarować musztardą i przykryć cienkimi plastrami boczek Ogórki pokrajać w paseczki, wymieszać z opłukanymi rodzynkami i chrzanem, doprawić, nałożyć na przygotowane mięso, zawinąć w ruloniki, obwiązać nitką lub spiąć szpadkami, oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką, dodać koncentrat pomidorowy i doprawi Podawać z ziemniakami, zasmażanymi buraczkami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|