| Potrawa: Zupa z bażanta „Józefa Wandalim" | |
| Składniki: I 5 l Grody bażant 25 dag pieczarek I5 dag cytryn I;2 szklanki śmietany 2 dag maki; sól pieprz majeranku i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do mięsa pod koniec gotowani Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości i pokrajać w kostkę Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w półplasterki usuwając pestki, włożyć do zupy razem z mięsem i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować i doprawić | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|