| Potrawa: Zupa z bażanta „Marka Gacka" | |
| Składniki: l 5 I wody bażant 20 dag świeżych grzybów 5 dag cebuli (dymki lub szalotki) 4 dag tłuszczu I/2 szklanki śmietany 2 dag mąki 4 dag orzechów laskowych; sól pieprz i curry do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości i pokrajać w kostkę Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć razem z obraną i opłukaną cebulą, zalać wywarem i gotować o ł0 minu Następnie połączyć z mięsem i śmietaną wymieszaną z mąką oraz startymi orzechami, chwilę pogotować i doprawić | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|