| Potrawa: Zupa z bażanta „Ordynata Grodeckiego" | |
| Składniki: 1 5 I wody bażant po 10 dag marchwi selera i rdzenia pietruszki 20 dag prawdziwków 4 dag masła (najlepiej rakowego patrz str. 16) I/2 szklanki śmietany 2 dag mąki łyżeczka startej skórki cytrynowej; sól pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Warzywa i grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć i dodać do mięsa pod koniec gotowania Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości, pokrajać w kostkę, włożyć do wywaru razem ze śmietaną wymieszaną z mąką i skórką cytrynową, chwilę pogotować i doprawi | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|