| Potrawa: Bażant a la Kiepura | |
| Składniki: bażant 10 dag słoniny tłuszcz 40 dag bananów 3/4 szklanki majonezu I/4 szkl. białego wytrawnego wina; sól pieprz cukier i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu pokrajać uda porcje wg przepisu Bażant pieczony (st 149) i ułożyć na półmiski Banany umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w półplasterki, połączyć z majonezem i winem, doprawić, obłożyć bażanta i udekorować | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|