| Potrawa: Bażant a la Rossini | |
| Składniki: bażant 15 dag pieczarek 10 dag wątróbki z drobiu 10 dag sera żółtego natka pietruszki 10 dag słoniny tłuszcz szklanka śmietanki; sól pieprz i przyprawa myśliwska do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Pieczarki oczyścić, opłukać, zemleć razem z opłukaną wątróbką, wymieszać ze startym serem i posiekaną natką, doprawi Następnie napełnić wnętrze tuszki, uwiązać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem, potem wytworzonym sosem po upieczeniu bażanta wyjące z naczynia, przekrajać na 4 części, ułożyć nar półmisku i polać doprawionym sosem podawać z ziemniakami drążonymi, kalafiorem i kompotem | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|