| Potrawa: Bażant „Bractwa Kurkowego" | |
| Składniki: bażant 5 dag ryżu 1 szkl. Soku pomarańczowego żółtko 2 łyżki rumu 4 dag miodu !0 dag słoniny śmietanka ; sól pieprz i imbir do smaku.
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami i po-zostawić w chłodnym miejscu na godzinę Ryż opłukać, zalać sokiem, posolić i ugotować na parz Potem ryż wystudzić, wymieszać z żółtkiem, rumem i miodem, doprawi Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, następnie wytworzonym sosem Po upieczeniu bażanta wyjąć z naczynia, przekrajać na 4 części, ułożyć na półmisku i połać doprawionym sosem Podawać z frytkami i sałatą zieloną: | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|