| Potrawa: Bażant „Demidoff" | |
| Składniki: bażant 10 dag słoniny tłuszcz po 20 dag marchwi drążonej i rzepy 20 dag boczniaków sól pieprz cukier i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami i zostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Marchew i rzepę zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem cukru, ugotować na półtwardo, odcedzi Grzyby umyć, pokrajać w paseczki, dodać do bażanta pod koniec pieczenia razem z marchewką i rzepą Miękka tuszkę pokrajać na porcje włożyć całość do sosu doprawić i chwilę poddusi Podawać z ryżem i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|