| Potrawa: Bażant kominkowy | ![Wersja do wydruku](pogoda/pictconst/drukarka.gif) |
| Składniki: Bażant 10 dag słoniny tłuszcz 1 kg świeżych grzybów 20 dag cebuli 1 bułki wrocławskiej mleko 4 jajka natka pietruszki sól pieprz do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę Następnie uformować tuszkę w kieszeni, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu wyjąć z naczynia, usunąć kości i pokrajać w paseczki razem ze słonin Grzyby oczyścić, opłukać i pokrajać w paseczki Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć, włożyć grzyby i dusić do miękkości Bulkę namoczyć w mleku odcisnąć mleko Jajka umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białe Żółtka połączyć z grzybami, bulką i mięsem, ubitą pianą z białek i posiekaną natką; doprawić, przełożyć do kamionkowej formy wysmarowanej tłuszczem i zapiec Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika, najlepiej z czerwonym winem | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|