| Potrawa: Bażant pieczony | |
| Składniki: Bażant natka pietruszki 10 dag słoniny tłuszcz sól pieprz gałka muszkatołowa smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę Następnie do wnętrza tuszki włożyć opłukaną natkę, uformować tuszkę w kieszeni, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitkami, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i zrumienić tuszki Po upieczeniu wyjąć ć tuszkę z naczynia, ułożyć na deseczce, trochę przestudzić, odciąć uda i każcie przekrajać na 2 kawałki Piersi pokrajać także na cztery porcje, usunąć częściowo kości Wyporcjowane mięso ułożyć na półmisku żaroodpornym tak, aby w każdej j porcji był kawałek mięsa z uda i piersi, polać odtłuszczonym i doprawionym sosem, zagotować w piekarnik Podawać z frytkami, kalafiorem i kompotem | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|