| Potrawa: Bażant „Livournaise" | |
| Składniki: bażant 10 dag słoniny tłuszcz 25 dag świeżych grzybów (najlepiej prawdziwków) 25 dag pieczarek łyżeczka skorki otartej z cytryny 2 żółtka sol pieprz do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Bażant duszony (st 144), polać tłuszczem i upiec skrapiając woda, potem wytworzonym sosem Grzyby oczyścić, pokrajać w paseczki i dodać do tuszki pod koniec pieczeni Po upieczeniu bażanta wyjąć z naczynia i pokrajać na porcje Grzyby połączyć z kurką i żółtkami, doprawić, obłożyć mięso i zapiec Podawać z makaronem i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|