| Potrawa: Bażant po admiralsku | |
| Składniki: bażant 10 dag słoniny tłuszcz po 10 dag marchwi pietruszki i sera/era 5 dag cebuli oliwa 4 dag koncentratu pomidorowego 15 dag majonezu I/4 szkl białego wytrawnego wina 10 dag cytryny; sól pieprz cukier i sok z cytryny do s maku -
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeni, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę, zrumienić tuszkę, wyjąć z naczynia, pokrajać na porcje i ułożyć na półmisek Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć na oliwie, skropić wodą i dusić do miękkości, wystudzić, dodać koncentrat pomidorowy, majonez, wino oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrajane w pólplasterki cytryny, doprawić, polać przygotowane mięso i udekorować | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|