| Potrawa: Bażant po angielsku I | |
| Składniki: bażant 10 dag słoniny tłuszcz szkl białego wytrawnego wina 3 dag musztardy 5 dag konfitur porzeczkowych; sól i pieprz do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Bażant duszony st 144), polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia polać musztardą wymieszaną z konfiturami Po upieczeniu bażanta pokrajać wg przepisu Bażant pieczony st 149), ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać odtłuszczonym i doprawionym sosem, zagrzać w piekarnik Podawać z frytkami, kalafiorem i kompotem | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|