| Potrawa: Ozór jelenia II |  |
| Składniki: Ozór włoszczyzna 1 cebula po 3-4 ziarenka ziela angielskiego pieprzu 1 listek laurowy 1 goździk sól garść suszonych owoców dzikiej róży pół szklanki wytrawnego czerwonego wina sok z pół cytryny pół łyżeczki cukru sól 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki pół szklanki śmie-tany.
| Sposób przygotowania: Umyty i oczyszczony ozór zagotować w osolonej wodzie z warzy-wami i korzeniami. Wyjąć, ostudzić, obrać ze skóry, pokroić w ukośne plastry.
Suszone owoce dzikiej róży zalać winem, zagotować, przetrzeć przez sito, dodać cukier i sok z cytryny. Zrobić zasmażkę z masła | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|