| Potrawa: Bażant po chłopsku I | |
| Składniki: bażant tłuszcz 15 dag cebuli 2 dag suszonych grzybow 60-80 dag ziemniaków natka pietruszki 2/3 szkl. Śmietany sól pieprz i przyprawa myśliwska do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie przekrajać na 4 części, zrumienić, dodać drobno pokrajana cebulę, podsmażyć, skropić wodą i dusić do miękkości Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości i pokrajać w kostkę Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyj z naczynia i posieka Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w plasterki, ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłuszczem, przekładając mięsem oraz przesypując grzybami, przyprawami i posiekaną natką, zalać śmietaną i wywarem z grzybów, przykryć i dusić do miękkości, potrząsając od czasu do czasu naczynie Podawać z Balatą zieloną lub surówkami i kompotem | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|