| Potrawa: Bażant po cygańsku ' | |
| Składniki: bażant 10 dag słonin tłuszcz po 10 dag marchwi pietruszki cebuli i selera 30 dag kapusty włoskiej 10 dag boczku w wędzonego I dag mąki; sol pieprz i czosnek do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Bażant duszony str 144), polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, włożyć warzywa, podsmażyć, wlać sos otrzymany z pieczenia bażanta i dusić do miękkości Mąkę wymieszać z małą ilością wody, wlać do warzyw, chwilę pogotować i doprawi Bażanta pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i obłożyć warzywami Podawać z ziemniakami z wodą | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|