| Potrawa: Bażant po krakowsku | |
| Składniki: Bażant włoszczyzna bez kapusty 1/4 szklanki śmietany 2 dag koncentratu pomidorowego 4 żółtka 1/2 szklanki majonez łyżeczka tartej skórki cytrynowej; sól pieprz cukier i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, uformować tuszkę w kieszeń, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogni W połowie gotowania włożyć oczyszczoną i opłukaną włoszczyzn Miękkie mięso pokrajać na porcje przepisu Bażant pieczony (st 149) i ułożyć na półmisek Śmietanę i wywar ('/ szklanki) wlać do naczynia, dodać koncentrat pomidorowy i żółtka i ubić na parze, aż sos zgęstniej Następnie wystudzić, połączyć z majonezem i skórką cytrynową, doprawić, polać mięso i udekorować | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|