| Potrawa: Bażant po normandzku | |
| Składniki: bażant 10 dag słoniny tłuszcz 50 dag jabłek 1/2 szkl jabłek; s sól curry i goździki do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i zrumienić tuszkę na złoty kolo Po upieczeniu pokrajać na porcje i ułożyć na półmisku żaroodporny Jabłka obrać, przekrajać na pół, pokrajać w cząstki, dodać do sosu, wlać jabłecznik, chwilę poddusić, polać przygotowane mięso i zapiec Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|