| Potrawa: Bażant po poznańsku | |
| Składniki: bażant 4 dag koncentratu pomidorowego łyżeczka utartej skórki cytrynowej I dag miodu naturalnego 10 dag słoniny tłuszcz; sól pieprz i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, posmarować do-prawionym koncentratem pomidorowym wymieszanym ze skórką cytrynową i miodem, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę Po upieczeniu pokrajać na porcje wg przepisu Bażant pieczony (st 149), ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami i kapustą czerwoną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|