| Potrawa: Bażant po pralacku II | |
| Składniki: bażant 4 dag orzechów włoskich bez łupin 15 dag cielęciny bez kości 5 dag keczupu 2 żulika IO dag słoniny tl tłuszcz 3/4 szkl. białego wytrawnego wina; s sól pieprz do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć, połączyć ze zmieloną cielęciną, keczupem i żółtkami i doprawi Napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu bażanta pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać do-prawionym sosem i podgórza Podawać z frytkami, Balatą zieloną lub szparagami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|