| Potrawa: Bażant po ułańsku | |
| Składniki: bażant 10 dag słoniny tłuszcz l5 dag pomarańcz 10 dag cytryn 20 dag pasztetu z bażanta I/2 szkl śmietanki kremowej 5 dag migdałów natka pietruszki sól pieprz do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i zrumienić tuszkę Po wyjęciu z naczynia pokrajać według przepisu Bażant pieczony (st 149) i ułożyć na półmisku Pomarańcze i cytryny obrać ze skórki i pokrajać w półplasterki Pasztet zemleć razem ze słoniną, połączyć z ubitą śmietanką i nałożyć na przygotowane mięs Podawać zaraz po udekorowaniu pomarańczami i cytrynami oraz sparzonymi, obranymi ze skórki migdałami i natką ą | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|