| Potrawa: Bażant po wawelsku | ![Wersja do wydruku](pogoda/pictconst/drukarka.gif) |
| Składniki: bażant 4 dag kaszy jęczmiennej //2 szkl śmietany łyżeczka otartej skórki cytryny żółtko 10 dag słoniny' tłuszcz; sól pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Kaszę wsypać do wrzącej śmietanki, chwilę pogotować, połączyć ze skórką cytrynową i żółtkiem, doprawić, napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu przekrajać na 4 części, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|