| Potrawa: Bażant w potrawce | |
| Składniki: bażant 35 dag włoszczyzny bez kapusty 4 dag masła 4 dag mąki 1 /3 szklanki/ wina Madera; sól cukier starta skórka cytrynowa i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogni Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać i dodać do bażanta pod koniec gotowani Po ugotowaniu mięso wyjąć z naczynia, a wywar przecedzi Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym rosołem (I 3/4 szklanki) i winem, szybko mieszając trzepaczką, zagotować i doprawi Bażanta ułożyć na postumencie z ryżu, polać sosem i zapiec Podawać z sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|