| Potrawa: Bażant z pieczarkami II | |
| Składniki: bażant 6 dag cebuli 20 dag pieczarek tłuszcz żółtko 2 dag bułki tartej 2 dag kaparów 4 dag keczupu 10 dag słoniny; sól i pieprz do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć i wymieszać z żółtkiem, bułką tartą, opłukanymi kaparami i keczupem Następnie napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu bażanta przekrajać na 4 części, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z frytkami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|