| Potrawa: Pasztet z czapli |  |
| Składniki: czapla tłuszcz 50 dag cebul 25 dag pieczarek l0 dag bułki I/2 szklanki śmietanki -2-3 jajka 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina; sól pieprz gałka muszkatołowa przyprawa do zup ziele angielskie liście laurowe do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną czaplę umyć, pokrajać na kawałki i podsmażyć na tłuszczu razem z obraną, opłukaną i rozdrobnioną cebulą oraz umytymi pieczarkami, zalać małą ilością wody i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia wlać śmietanę i dodać przypraw Z miękkiego mięsa usunąć kości, połączyć z cebulą i pieczarkami, włożyć wątróbkę z czapli i rozdrobnioną bułkę, gotować kilka minut ciągle mieszają Wystudzić i zemleć trzy razy używając sita pasztetowego Masę wymieszać z żółtkami, winem i ubitą pianą z białek, doprawi Przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wyłożonego folią aluminiową, wyrównać i ugotować na parze i zapiec w piekarnik | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|