| Potrawa: Zupa z gęsi |  |
| Składniki: 1 7 l wody 1 kg gęsi włoszczyzna z włoską kapustą 2 dag koncentratu pomidorowego natka pietruszki 2 żółtka; sól pieprz i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zalać zimną wodą, posolić i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Włoszczyznę oczyścić, opłukać i dodać do mięsa pod koniec gotowani Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości i pokrajać w paseczki razem z włoszczyzn Wywar połączyć z koncentratem pomidorowym, chwilę pogotować, lekko przestudzić, wymieszać z posiekaną natką, mięsem, warzy-wami i żółtkami, doprawić i wyporcjować Podawać zaraz | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|