| Potrawa: Zupa z gęsi „Wielki łowczy" |  |
| Składniki: 1 5 1 wody 50 dag gęsi 20 dag ogórków kwaszonych 4 dag masła lub mar-garny 5 dag szynki wędzonej I/2 szklanki śmietany jajko na twardo szczypiorek; sól pieprz i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zalać wodą, posolić i ugotować na małym ogni Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości i pokrajać w kostkę Ogórki obrać, pokrajać w paseczki, podsmażyć na maśle, zalać wywarem i ugotować Szynkę pokrajać w paseczki, dodać do ogórków razem z mięsem, śmietaną, zmielonym jajkiem i drobno pokrajanym szczypiorkiem, zagotować i doprawi | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|