| Potrawa: Gęś po alzacku |  |
| Składniki: gęś_ (młoda) tłuszcz 40 dag porów 50 dag kapusty włoskiej I/2 szklanki piwa jasnego 2 dag mąki 1/5 szklanki likieru wiśniowego; sól pieprz miód i sok z cytryny do smaku Sprawioną gęś umyć natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą potem wytworzonym sosem Pory i kapustę oczyścić opłukać cienko pokrajać i dodać do gęsi pod koniec pieczeni Miękką gęś pokrajać na porcje usuwając częściowo kości ułożyć na półmisku żaroodporny Do warzyw wlać piwo wymieszane z mąką i likier chwilę pogotować doprawić i obłożyć gę Podawać zaraz z ziemniakami z wodą
| Sposób przygotowania: Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia dodać likier i kakao Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z kluskami i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|