| Potrawa: Gęś po azjatycku |  |
| Składniki: //2 gęsi 5 dag mąki tłuszcz 40 dag bananów //2 szklanka śmietany 5 dag wiórków kokosowych; sól pieprz curry i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, przekrajać na 4 części, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogni Banany obrać ze skórki i pokrajać w plasterki Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć częściowo kości, ułożyć na półmisku żaroodpornym, obłożyć bana-nami, polać doprawionym sosem połączonym ze śmietaną i wiórkami kokosowymi, zapiec Podawać z ryżem i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|