| Potrawa: Gęś po dworsku |  |
| Składniki: gęś (młoda) 20 dag cebuli tłuszcz 5 dag tartego chleba razowego jajko natka pietruszki szałwia 4 dag rodzynków śmietanka; sól i pieprz do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, połączyć z chlebem, jajkiem, posiekaną natką i szałwią oraz opłukanymi rodzynkami i do-prawi Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, potem wytworzonym sosem Miękką gęś pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|