| Potrawa: Gęś po gruzirisku |  |
| Składniki: gęś (młoda) tłuszcz 25 dag cebuli 10 dag orzechów włoskich bez łupinek I/5 szklanki soku z granatów; sól pieprz czosnek mięta i papryka mielona do smaku -
| Sposób przygotowania: Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmaży Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć i dodać do gęsi pod koniec_ pieczenia razem z cebulą i sokiem z granatów, doprawi Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości, ułożyć na półmisku i polać sosem Podawać z ryżem i bakłażanami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|