| Potrawa: Gęś po jugostowiańsku |  |
| Składniki: gęś (młoda) 10 dag bułki białe wytrawne wino 2 żółtka puszka korków anchois matka pietruszki tłuszcz; sól pieprz i gulka muszkatołowa do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Bułkę namoczyć w winie, zemleć, połączyć z żółtkami, drobno pokrajanymi korkami i posiekaną natką i doprawi Masą napełnić wnętrze
tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wy-tworzonym sosem Miękką gęś pokrajać na porcje razem z nadzieniem, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z ryżem i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|