| Potrawa: Gęś po kardynalsku |  |
| Składniki: gęś (młoda) tłuszcz białe wytrawne wino 20 dag pieczarek 10 dag szyjek rakowych 5 dag migdałów 2 żółtka; sól pieprz gałka muszkatołowa i przy-prawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Pieczarki umyć, pokrajać w paseczki i dodać do gęsi pod koniec pieczenia razem z szyjkami rakowymi oraz sparzonymi, obranymi ze skórki migdałami Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości, ułożyć na półmisku żaroodpornym i polać doprawionym sosem połączonym z żółtkami, zapiec Podawać z kluskami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|