| Potrawa: Gęś po parysku |  |
| Składniki: gęś (młoda) tłuszcz 50 dag karczochów Il2 szklanki białego wytrawnego wina Il2 szklanki śmietanki 2 dag mąki 4 dag rodzynków; sól pieprz curry i przy-prawa francuska do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem, dodać oczyszczone i opłukane karczochy, skropić winem i śmietaną, dusić do miękkości Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości i ułożyć na półmisek Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z przetartym sosem, zagotować i gotować kilka minut z opłukanymi rodzynkami, doprawić, polać przygotowane mięs Podawać z ryżem i mizerią | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|