| Potrawa: Gęś po strażacku |  |
| Składniki: 1/2 gęsi 4 dag mąki tłuszcz śmietanka 2 owoce ostrej papryki konserwowej po/ 2 łyżki musztardy koncentratu pomidorowego chrzanu tartego i spirytusu; sól pieprz miód naturalny i tymianek do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, przekrajać na 4 części, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić śmietanką i dusić na małym ogniu do miękkości Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć częściowo kości i ułożyć na półmisku Paprykę zemleć, połączyć z sosem, musztardą, koncentratem pomidorowym i chrzanem, doprawić, polać przygotowane mięso, skropić spirytusem i zapali Podawać zaraz z makaronem i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|