| Potrawa: Gołąb „Carola" |  |
| Składniki: 4 gołębie 4 dag orzechów włoskich bez łupin 5 dag papryki konserwowej żółtko 4 dag rodzynków 20 dag słoniny tłuszcz śmietanka 4 dag chrzanu tartego; sól pieprz i cukier sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć, połączyć ze zmieloną papryką, żółtkiem i opłukanymi rodzynkami, doprawi Masą napełnić wnętrze tuszek, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia dodać chrzan i doprawi Podawać z ziemniakami i pomidorami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|