| Potrawa: Gołąb po hetmańsku |  |
| Składniki: 2 gołębie 10 dag słoniny tłuszcz 15 dag pieczarek 2 jajka na twardo 8 kromek bułki pszennej 20 dag majonezu 2 łyżki rumu pomidory i natka pietruszki do dekoracji; sól pieprz i curry do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszki w kieszeni, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do gołębi pod koniec pieczeni Miękkie gołębie wyjąć z naczynia, zdjąć słoninę, przekrajać na 8 kawałków, usuwając kości Pieczarki i jajka zemleć i do-prawi Grzanki posmarować masłem, usmażyć, obłożyć pastą, przykryć przy-gotowanym mięsem, polać doprawionym majonezem połączonym z rumem, udekorować pomidorami i natką | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|