| Potrawa: Klopsiki pasteryzowane | |
| Składniki: 1 5 kg mięsa z dziczyzny 3l4 bułki 20 dag cebuli 3-4 jajka mąka tłuszcz 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego; sól pieprz kminek przyprawa do zup i inne przyprawy do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zemleć razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką oraz obraną i opłukaną cebulą, dokładnie wymieszać z jajkami i doprawi Następ-nie formować kule o wadze 3-4 dag, obtoczyć w mące, zrumienić ze wszystkich stron, przełożyć do słoików i zalać wywarem z mięsa tak, aby zawartość słoja sięgała poniżej brzegów słoika, zakręcić zakrętką Pasteryzować w temperaturze o 95°C pierwszego dnia przez 30 minut, drugiego dnia i trzeciego - po 20 minu Po wystudzeniu wynieść słoiki do czystej i chłodnej piwnic | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|