| Potrawa: Rosół z daniela po francusku |  |
| Składniki: I 5 I wody I kg mięsa z kością 15 dag selera 10 dag pietruszki (rdzeni) 4 dag cebuli (dymki lub szalotki) Il2 szklanki białego wytrawnego mina 1/2 szklanki koniaku 4 dag masła rakowego*; sól pieprz i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Umyte mięso zalać zimną wódą, posolić i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Warzywa umyć, brać, opłukać i pokrajać karbowanym nożem Pod koniec gotowania włożyć je z cebulą do rosołu Miękkie mięso wyjąć z naczynia i po usunięciu kości zużyć do drugiego dani Rosół połączyć z winem, koniakiem i masłem, doprawi Podawać z kluskami francuskim * Masło rakowe: 24 raki, 1/2 kg masła, koperek Raki wyszorować szczotką Zalać wrzącą wodą, dodać koperek i gotować około 20min Potem wyjąć mięso z raków, pancerze oczyścić i zemleć wszystkie skorup Smażyć na maśle o 10 minut, ciągle mieszają Następnie zalać wodą i gotować do chwili, aż masło wypłynie na powierzchni Masło ostudzić i wstawić do chłodziarek Stwardniałe masło wyjąć z naczynia i usunąć od spodu zanieczyszczeni Masło można przechowywać w zamrażarce | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|