| Potrawa: Zupa z daniela I |  |
| Składniki: 1 8 I wywaru z warzyw 40 dag mięsa bez kości 30 dag ziemniaków 15 dag cebuli (dymki lub szalotki) tłuszcz 2 dag mąki natka pietruszki; sól pieprz kminek ziele angielskie liść laurowy i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokrajać w kostkę, zalać wywarem i ugotować na małym ogni Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę i włożyć do mięsa pod koniec gotowania razem z przyprawami Cebulę obrać, opłukać, następnie oprószyć mąką, zasmażyć lekko rumieniąc i połączyć z zup Chwilę jeszcze pogotować i doprawi Podawać z posiekaną natką | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|