| Potrawa: Szaszłyki z daniela |  |
| Składniki: 50 dag udźca bez kości marynata do mięsa 15 dag boczku wędzonego 15 dag cebuli 4 dag mąki tłuszcz Il2 szklanki białego wytrawnego wina; sól pieprz i czosnek do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, usunąć błonę, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 48 godzi Następnie mięso pokrajać w kostkę i rozklepać tłuczkiem zwilżonym wody Boczek pokrajać w cienkie plastry wielkości mięs Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plastry i nadziewać na szpadki na przemian z mięsem i boczkiem Szaszłyki posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron, skropić winem i chwilę poddusi Podawać na postumencie z ryżu i z surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|