| Potrawa: Płucka z daniela po chłopsku |  |
| Składniki: płucka 20 dag cebuli tłuszcz 2 dag mąki 2 szklanki śmietany alka pietruszki; sól pieprz majeranek i zakwas z mąki żytniej do smaku
| Sposób przygotowania: Płucka umyć, sparzyć wrzącą wodą, opukać, zalać wodą, posolić i ugotować Następnie wyjąć je z naczynia, usunąć chrząstki i pokrajać w kostkę Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, oprószyć mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, rozprowadzić śmietaną szybko mieszając trzepaczką, połączyć z płucami, dusić kilka minut i doprawi Przed podaniem posypać posiekaną natkę Podawać z ziemniakami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|